Web Yazılım
Kapsamlı Web Yazılım : Bilgisayarın kullanılmasını sağlayan ve donanım dışındaki tüm şeyleri ifade eder. Aynı tanımı internet için de kullanabiliriz. Dolayısıyla web üzerinde yer almış olan yazılımsal tüm materyal ve içerikler, web yazılım kavramını ifade etmektedir. İnternet iki şekilde işlemektedir. Kullanıcıların görebildiği kısım, yazılımcılar tarafından anlaşılabilir bir arayüz olarak tasarlanır ve kullanıcıların hizmetine sunulur. Sunucularda oluşturulan ve kullanıcılara ileten asıl beyin yazılım ise kodlama dilleri ile oluşturulan kısımdır.
Kodlama ise tüm bilgisayar işlemlerinde olduğu gibi, programlama dilleri tarafından gerçekleştirilir. Tıpkı bilgisayarın anladığı dil olan 0 ve 1 rakamlarında olduğu gibi. Kodlamada 0 ve 1 rakamları kullanıcının anlayacağı şekle büründürülür. Bu da kodlama dilleri ve yazılımları sayesinde olur. Yani bilgisayar ile aramızdaki iletişim vasıtası, kodlama yazılımlarıdır. Web üzerinde de aynı programlar kullanılır. Bu programlar:
Web Yazılım Dilleri Nelerdir?
.Net, PHP, JavaScript, Flash benzeri web tabanlı olabilen yazılımlar: HTML yardımı ile hazırlanmış web sayfalarına zengin içerikler ve özellikler sağlamak için kullanılan yazılım dilleridir. Web yazılımın asıl beyni HTML tabanlı yazılımlardır. Bu tür yapılacak olan yazılımlar genelde, kullanıcıların internet siteleri ile daha fazla trafik ve etkileşim sağlanmasını amaçlarlar.
Bu yazılımların işlevleri sayesinde, internet tabanlı alışveriş yapmak, görüş ve öneri bildirmek, hatta site sahibinin izin verdiği ölçüde içerik eklemek mümkün hale gelmiştir.
HTML Dili: Kullanımı oldukça kolaydır. Web sitesi tasarımı yapan kişilerin, sitede yapmak istedikleri her şeyi yapabilmelerini sağlar. Sayfaların birbirine bağlanabilmesi, görsel ve yazınsal içeriklerin web sayfasında olması gereken yere konumlandırılması gibi işlemlerin yerine getirilmesini sağlar. Aynı zamanda HTML, arama motorlarına hazırlanmış olan site hakkında bilgiler gönderir.
Web Tabanlı Yazılımlar
İnternet üzerinden hizmet veren ağ bağlantıları ile sağlanan yazılımlardır. Şu anki zamanımızı yani günümüzü baz alırsak bilgisayar tabanlı yazılımlar yerine, web tabanlı yazılımlar tercih edilmektedir. Nedeni ise web tabanlı yazılımların her yerde değişiklik yapılmasına izin vermesi ve kullanımının pratik olmasıdır. Web tabanlı yazılımlarda genel olarak tüm işi internet üzerinde bulunan sunucu gerçekleştirir. Kullanıcı ise yalnızca küçük bir kod parçası ile sunucuya dahil olmaktadır. Web tabanlı yazılımlarda haberleşmek için HTTP protokolünden yararlanırlar.